Menu

Klubbspelningar

Att bli artist och att få uppträda inför en publik är något som väldigt många drömmer om genom åren, men som en liten skara lyckas med. Även om det kanske är de stora konserterna med flera tusen besökare man främst drömmer om, brukar karriären oftast ha sin start som mindre klubbspelningar. Det finns gott om sidor på nätet där man kan läsa om alla olika klubbspelningar i Stockholm. Det man oftast inte hittar är de där helt okända artisterna som kanske dyker upp på en restaurang eller mindre klubb bara för att spela för skoj skull.

Klubbspelningar ger en mera personlig konsert

Var man väljer att dra gränsen för vad en klubbspelning är kan också skilja sig, då vissa klubbar till vardags kan hålla upp emot en tusen besökare vid en konsert. På andra sidan spektret finns det klubbar som inte kan hålla fler än 100 personer och oftast färre än så. Det vanliga här är att man kallar bägge för klubbspelningar men där det förstnämnda oftast blir kallat konsert medan den mindre varianten bara går under klubbspelning. Den största skillnaden förutom mängden i publiken mellan en klubbspelning och en arena spelning är närheten mellan artist och publik, något som i de flesta fall kan göra en klubbspelning mycket bättre än en arenaspelning. Det är ungefär som hur läsandet av en bok gör den mycket mer verklig och personlig än att lyssna på ljudböcker. Under en klubbspelning har artisten chansen att lyssna på publiken och att prata direkt till vissa besökare. Medan en arenaspelning handlar om att följa ett färdigt manus mycket tydligare.

Klubbspelningar av både stora och små artister

Defocused shot of people cheering on a rock concert. Group of unrecognisable people. Shot from back. The scene is illuminated with red lights.

Klubbspelningar är något som är väldigt populärt för både små nykomlingar som väldigt stora artister. Som ny till musikscenen blir man glad för alla gig som ges och klubbspelningarna kan i många fall vara starten på en framtida karriär. Det är många artister som i samband med sin första skiva lyckas få till en klubbspelning där man promotar och säljer skivan. Både i Göteborg och i Stockholm är det väldigt vanligt att ganska stor artister spelar på större klubbar då de inte drar tillräckligt med publik för en stor arena och samtidigt vill ha fullsatt. Det har även på senare år visat sig vara populärt för större artister att spela på små klubbar för att låta publiken vara med och bestämma låtarna. Håkan Hellström spelar på klubb i New York, både för att han vill komma närmare den amerikanske publiken men även för att testa intresset för sin musik i landet.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *