Menu

Vad tjänar artister på Spotify?

Det svenska fenomenet Spotify såg till att revolutionera en hel industri. Vi kommer nog aldrig att lyssna på musik på samma sätt igen, nu när vi vant oss vid att ha i princip alla världens låtar i vår ficka för bara 99 kronor i månaden. De allra flesta stora bolagen har avtal med Spotify, vilket gör att man inte går miste om många artister. Det finns några artister som verkligen sticker ut när man ser till popularitet. År 2015 var Veronica Maggio den mest spelade kvinnan på Spotify – men vad tjänar hon egentligen på det?

Spotify och deras samarbeten

För att få en uppfattning om vad artister generellt sett tjänar på att bli spelade på Spotify, är det bra att först få en förståelse för hur hela värdekedjan ser ut. Det är nämligen inte så att det bara skrivs ett enkelt avtal mellan artisten och bolaget, utan det finns flera aktörer som har saker att säga till om. Först och främst ska Spotify och de stora bolagen som äger alla artister och rättigheter komma överens. Detta kan vara till exempel Sony Music eller BMG. När dessa avtal är på plats, ska man se till att artister, producenter och andra medverkande får en viss summa per spelning. Summan blir väldigt låg till just de som vi kallar för artister, eftersom det är så många som är med och delar på vinstkakan. Men att till exempel Maggio kan skaffa en ny soffa med hennes antal spelningar, är absolut inte att överdriva.Vad tjänar artister på Spotify 2

Spotify har under de senaste åren inte gått med vinst. Faktum är att Spotify aldrig har visat upp ett positivt resultat. Men som man kan ana är detta ett medvetet val. Bolaget är inne i en tillväxtperiod där man investerar allt tillbaka till organisationen och fokuserar på produktutveckling till 100%. Först om ett par år siktar man på att kapitalisera på denna strategi och börja visa vinst i bolaget. Man kan enkelt se på Spotifys hemsida hur strategin har förändrats genom åren och att vi nu börjar gå mot en affärsmodell som snart kommer att visa lite positiv marginal samtidigt som man fortsätter att utveckla produkten som så många älskar. På denna hemsida förklaras även ytterligare i noggrannhet hur vinsterna per spelade låt fördelas mellan bolaget själv, producenter, artisten med mera. Det är intressant att se hur ett bolag kan förändra både hur vi lyssnar på musik och hur ekonomin inom branschen fungerar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *