Menu

K-pop

K-pop

Det är nog få som har missat den asiatiska kulturvågen som svepte in över västvärlden för några år sedan. Var och en av de ekonomiskt starka regionerna i Asien har sina egna motsvarigheter till k-popen – i Japan kallas det j-pop, i Hong Kong cantopop – men av alla popindustrier i Asien är k-pop den överlägset största.

Sedd med västerländska ögon för en k-popvideo osökt tankarna till 90-talets popgrupper. En stor skillnad mellan k-pop och västerländsk popmusik är dock texterna och budskapet. Till skillnad från många av dagens amerikanska popvideor, utmärks k-popen av en oskyldighet som är befriad från sex och alkohol. Det finns ett slags konservativ moralprincip bakom de stylade kläderna och den hypermoderna koreografin, och det är kanske just den blandningen som tilltalar miljontals asiatiska – och västerländska – k-popfans. En annan anledning till att just k-popen blivit så populär i Asien är att många artister faktiskt gör låtar på flera asiatiska språk. Det är inte ovanligt att samma artist gör två versioner av samma låt, en på koreanska och en på japanska eller kinesiska.

 

1200px-Psy_does_Gangnam_Style_at_KIIS_FM_Jingle_Ball_2012Fenomenet är inte nytt, utan har funnits ända sedan 80-talet, men i västvärlden har musikstilen blivit känd först på senare år. Alla har hört PSY:s Gangnam Style från 2012, och det var den megahiten som fick resten av världen att öppna upp ögonen för k-pop. Sedan dess har hysterin kring fenomenet kanske mattats av lite i Sverige, men i Asien visar den inga tecken på att avta. Den har i själva verket växt sig så stor att till exempel Kina har känt sig tvungna att begränsa införseln av k-pop i landet, av rädsla för att Sydkoreas ekonomiska framgångar ska bli alltför stora tack vare k-popen. Men genren är fortfarande minst sagt levande i Sverige. Faktum är att k-popindustrin öppnat upp en ny marknad för svenska låtskrivare, som ligger bakom en betydande del av de riktigt stora k-pophittarna.

Givetvis finns det också baksidor med k-popen. Inom branschen är utseende allt, och förutom att artisterna själva tvingas genomgå skönhetsoperationer för att klara sig, så har besattheten vid det perfekta utseendet gjort Sydkorea till det land i världen som utför flest skönhetsoperationer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *