Menu

Köpa gitarr – att tänka på

Om man funderar på att köpa en gitarr, och börjar titta runt i olika instrumentaffärer, inser man snart att priserna kan variera stort. Det finns gitarrer som kostar allt mellan någon dryg tusenlapp och tiotusentals kronor. Vad är då skillnaden mellan de billiga och de dyra gitarrerna? Och vad ska man satsa på?

Om man är en nybörjare kan man räkna bort gitarrerna i den allra översta delen av prisskalan direkt, men det är inte heller en bra idé att välja den allra billigaste gitarren man kan hitta. När man jämför de billigare gitarrerna kan man nämligen få en gitarr av betydligt högre kvalitet om man bara lägger till några hundralappar på prislappen.music-1281690_960_720

En av de stora skillnaderna mellan de billiga och de dyrare gitarrerna är materialet. De billigaste gitarrerna är gjorda av fanerat trä, det vill säga plywood. Betalar man lite mer för sin gitarr får man en med lock i solitt trä, och de allra dyraste har solitt trä i hela kroppen. Gitarrens material är avgörande för dess klang, och trä ger en markant bättre klang än plywood. Också de övriga delarna av gitarren kan variera i kvalitet, till exempel strämskruvar och bandstavar. Andra saker som kan skilja mellan dyra och billiga gitarrer är hur de har tillverkats; en billig gitarr är sannolikt monterad på löpande band, medan de dyraste gitarrerna är hantverksföremål, där resonansen avstämts individuellt för varje gitarr. Ett sätt att få en gitarr av högre kvalitet för en billigare peng är att köpa en begagnad gitarr. Det är idag lätt att hitta begagnade gitarrer i en mängd olika prisklasser och varianter, tack vare alla annonssidor som finns på nätet. Om man inte känner för att sitta och leta igenom dem alla, kan man använda sig av Allaannonser. Där letar man enkelt på de flesta annonssidorna online med en enda sökning.

Något annat att ta ställning till när man köper gitarr är om man vill ha en nylonsträngad eller stålsträngad gitarr. En stålsträngad gitarr är dyrare, men inte nödvändigtvis bättre; det handlar snarare och spelstil, tycke och smak. En nylonsträngad gitarr är mer klassisk, och ger en mjukare klang, medan en stålsträngad krävs om man vill spela slide.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *