Menu

Arbeta som gatumusikant

909px-Arles_Busker_IMG_8299Har du ett stort musikintresse och gillar dessutom att uppträda inför publik? Då kan yrket gatumusikant vara något för dig. Du har säkerligen stött på ett antal musiker som har offentliga platser som sin arbetsplats. Många av dem använder sina talanger för att nå ut till en större publik men också för att få in lite extrapengar. Att arbeta som gatumusiker är också ett bra sätt att vänja sig vid att spela inför publik samtidigt som man tränar upp sina musikaliska färdigheter. Har du vad som krävs för att klara dig på gatan?

Ha tålamod och disciplin för att lyckas

Att arbeta som gatumusikant är ett tufft yrke och kan ofta vara stressigt. Skaffa en stressboll med tryck på och slappna av mellan dina låtar. Kom ihåg att det kommer krävas en stor dos disciplin, tålamod och självförtroende för att lyckas med drömmen som gatumusikant. Vilken typ av musik tror du att du kommer ägna dig åt? Se till att anpassa dig efter din miljö men även efter tider. Det är inte populärt att spela snabb polka klockan sex på morgonen när folk försöker ta sig till jobbet. En akustisk gitarr eller instrument som inte låter alltför mycket är att föredra. Du vill inte att folk ska reagera negativt och det gör du bäst genom att passa in i ljudbilden. Spela gärna låtar som folk känner igen och redan tycker om. Lyssna på radion och gör egna versioner av populära låtar. Att spela covers är ett bra sätt att börja på.

Regler för gatumusikanter

Du har säkerligen hört talas om att nya regler stoppar tiggare och musikanter? Många sammankopplar de båda grupperna och på flera håll hörs kritiska röster som vill förbjuda musiker och tiggare från Sveriges storstäder. I Göteborg infördes strängare regler 2009 och om du vill arbeta som gatumusikant i centrala Göteborg måste du numera ha ett tillstånd. Det gör att mängden musikanter har minskat drastiskt i storstaden. Om du fortfarande vill arbeta som gatumusikant kan du ansöka om tillstånd och följa grundreglerna som medföljer detta. Du får exempelvis inte blockera ingångar, spela på konstiga tider, aktivt ta betalt eller driva näringsverksamhet. Om du som gatumusiker överskrider inkomstgränsen måste du registrera dig som näringsidkare hos Skatteverket, annars räknas verksamheten som hobbyverksamhet. I jämförelse med andra länder är Sveriges regler relativt avslappnade. I storstäder som Paris och London måste musiker genomgå en audition och bli godkända innan de kan ställa sig på gatan och sjunga.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *