Menu

Woodstockfestivalen

Woodstockfestivalen 15 – 17 augusti 1965 kan sägas ha varit kulmen på flower power rörelsen. Ett viktigt skeende under några år på 1960-talet då en del idéer såddes som är relevanta än idag. Man kan tro att festivalen arrangerades i staden Woodstock men faktum är att man tvingades flytta därifrån till en annan plats när det stod klart att intresset för festivalen var större än någon kunnat räkna med. Man tror att minst 500 000 besökare tog sig till festivalen och det fanns varken mat, toaletter eller campingplatser för så många.Tillställning beskrivs ändå som lugn och lyckad. Många av dåtidens stora artister gjorde framträdanden som gått till historien och som finns bevarade eftersom de filmades. De incidenter som förekom var ofta relaterade till droger som var en av komponenterna i den här eran. Många av artisterna lovsjöng psykedelier och stora mängder LSD lär ha varit i omlopp. Många är förvånade över att farhågorna kom på skam och festivalen kunde gå av stapeln utan att kaos utbröt.

En festival att samlas kring

Festivalkulturen är idag mer levande än någonsin och det händer mycket runt om i Sverige. nystartade Lappland Woodstock är en festival som hämtat en hel del inspiration från Woodstockfestivalen och som blev till genom samarbeten i positiv anda. Festivalen gick av stapeln i augusti och enligt arrangören Robert Oskarsson kommer det att bli en uppföljare. Arrangörerna för Lappland Woodstock ville blanda musik, folkliga happenings som en korvätartävling och konstvernissage för att hjälpa lokala förmågor kring samhället Malå att nå en publik. Malå ligger i Västerbotten i Norrlands inland och där det är mycket långt mellan orterna. En festval kan där bli en enande kraft även om den kanske inte, publikt sett, kan mäta sig med de stora festivalerna i Sverige. Förutom några större band hade man under Lappland Woodstock även en öppen scen som vem som helst kunde ta i anspråk. På så sätt skiljde man sig en hel del från 60-talets Woodstock där scenen ägdes av flera av samtidens absolut största artister som Grateful Dead, Jimi Hendrix och Janis Joplin.

”Three days of peace and music”

”Woodstockfestivalen — den största folkmassa som någonsin har samlats för ett annat syfte än krig” Så sammanfattade John Lennon den legendariska sammankomsten som stod för något unikt och som aldrig kan upprepas även om den fortsätter att inspirera andra. Dessutom såg Lappland – Woodstock snyggt ut på affischen konstaterar arrangören Annelie Selegran i en radiointervju för P4 Västerbotten. Det återstår att se om denna festival kommer att få samma betydelse för Malå som till exempel den legendariska Hultsfredsfestivalen fick för Hultsfred på 90-talet. med hjälp av Avionero som är en söktjänst kan man som festivalintresserad få hjälp att hitta attraktiva biljetter och välja festivaler i olika länder utifrån vart man kan ta sig för ett rimligt pris med hjälp av flyg. Vill man flyga till Malå i samband med nästa års festival är det någon av flygplatserna i Skellefteå, Arvidsjaur eller Lycksele som gäller. Från dessa orter är kommunikationerna till Malå ganska goda.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *