Menu

Popkollo

Popkollo är en lägerverksamhet som startades 2003 av bland andra artisten och låtskrivaren Marit Bergman, känd för sin både känsliga och uppkäftiga popmusik. Hon såg ett behov av att introducera fler tjejer för musikskapande och låtskrivande, för att jämna ut en väldigt mansdominerad musikbransch. På Popkollo har över 2000 deltagare fått möjlighet att börja spela eller utveckla sitt spelande, och samtidigt fått en värdefull inblick i hur musikbranschen fungerar, från yrkesverksamma personer. Med sin nya satsning ”Vem kan bli producent” strävar man efter att få in fler tjejer och transpersoner i producentyrket.

Mångfald i musikindustrin

Man såg ett behov och tog ett beslut att agera. Arrangörerna bakom Popkollo Kämpar för en mer jämställd musikindustri, och har förutom själva spelandet och komponerandet av musik, sedan ett år tillbaka startat ett program för att utbilda nya producenter. ”Vem kan bli producent” riktar sig till tjejer och transpersoner över 18 år, och är ett 8 månader långt utbildningsprogram. Nyligen utexaminerades den första kullen om 14 nybakade producenter. Hittills har projektet bland annat finansierats av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, men för att kunna fortsätta vänder man sig nu till bolag verksamma inom musikbranschen för att garantera programmets utveckling och fortlevnad. Redan nu är flera stora aktörer involverade, så som Benny Anderssons Riksmixningsverket, Sony Music, Warner Music och Universal Music Sweden.

Stora framgångar för Popkollo

Från början var Popkollo en lägerverksamhet i Hultsfred, där unga tjejer mellan 10 och 18 år fick lära sig att spela instrument, skriva låtar och lära sig om musikbranschen av bland annat verksamma musiker. Snart utvecklades verksamheten med olika musikinriktningar och därefter spred det sig även till flera städer. Nu finns Popkollo i 12 olika städer – förutom att man dessutom har inspirerat till liknande initiativ utomlands. Konceptet har bland annat spridit sig till länder som Finland, Tyskland, Danmark och Norge. Man har dessutom varit med och startat det internationella nätverket Girls Rock Camp Alliance som förutom Europa bland annat innefattar verksamhet i USA, Kanada och Brasilien.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *