Menu

Musiknyheter

Musik är ju något som vi alla lyssnar på någon gång emellanåt och musikbranschen lyckas ständigt hitta nya talanger som får chansen att debutera med nya skivor. I Sverige är melodifestivalen en stor arena där en och annan debutant kan nå ut med sin musik för första gången.

En god källa till nyheter om musik är musiksajten Sonic. För i tiden var den en tidning men under 2017 gav de ut sitt sista nummer. År 2018 meddelade Sonic att tiden med pappersutgivning var till ända.

En annan sida, och kanal, som ständigt bevakar nyheter inom musik, kanske särskilt popmusik, är Sveriges Radios radiokanal P3. I P3 kan man ta del av nya, spännande artister på uppgång och artister som är lite smalare än vad man kanske ofta hör i kommersiell radio.

En utländsk sida som är utmärkt om man vill ta del av lite nya och spännande musiknyheter är den brittiska sajten NME. NME står för New Music & Entertainment. De uppdaterar snabbt och kvickt kring det senaste som händer i den stora musikvärlden. Däremot har de inte något större fokus på svenska artister, med undantag för de som slår igenom stort på den internationella musikscenen. Ett exempel på en sådan artist är Robyn, som ju har en internationell publik.

PÅ NME kan man bland annat läsa om att det amerikanska rockbandet Imagine Dragons och deras låt Radioactive som har passerat en imponerande milstolpe. Låten Radioactives musikvideo har nu streamats över en miljard gånger, vilket inte många låtar når upp till. Men det tog ett tag, låten har funnits ute i över fem år nu. Det är den andra av Imagine Dragons låtar som passerar den magiska gränsen på en miljard lyssningar.

Här på hemmaplan i Sverige är en nyhet att den internationella festivalen Lollapalooza är på väg till Stockholm också. Festivalen finns redan i en rad olika städer i både Nordamerika och Sydamerika, och har även börjat ta sig in på europeisk mark. Den har tidigare anordnats i Berlin. Att Lollapalooza ska gå av stapeln i Stockholm är i sig ingen nyhet men nu har festivalens arrangörer även gått ut med vilka band som spelar på festivalen. Festivalen anordnas på Gärdet i Stockholm, väldigt centralt. Den arrangeras mellan den 28:e och 30:e juni.

Några av de största svenska artisterna på festivalen bli till exempel The Hives, Tove Styrke, Rebecka & Fiona, Markus Krunegård, Lykke Li och Laleh, samt ett par andra. Bland internationella artister märks till exempel det gamla rockbandet Foo Fighters.

Festivalsommaren 2019 verkar lovande. Om du vill att högskoleprovet 2019 ska bli lika roligt som din festivalsommar så behöver du nog börja öva redan nu inför det svåra provet. Det finns gott om hjälp att få på internet, och på högskoleprovets hemsida finns gamla prov som du kan öva på.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *