Menu

Tips på hur du gör en musikvideo

Den generation som har växt upp med tv-kanalen MTV vet hur viktiga musikvideor en gång var. Det är de naturligtvis fortfarande men under 80- och 90-talen var musikvideor nästan viktigare än nya filmreleaser. Dagens teknik och möjligheter har dock gjort musikvideor mer intressanta ur både specialeffektsperspektiv och när det gäller tidsperspektiv då man faktiskt kan filma en musikvideo med bara mobilkameran på dagens smarta telefoner. Om du står inför det faktum att göra en video till en låt du har skrivit finns det tips att ta del av här.

Grunden till en bra musikvideo

Om du själv inte har vanan inne att göra en bra videoproduktion, bör du definitivt inte göra grovjobbet själv. Anlita ett effektivt och erfaret produktionsbolag i Stockholm som kan skräddarsy lösningar för just ditt projekt. Om du dock inte har pengar att betala ett produktionsbolag och om du själv har lite erfarenhet av att plåta och filma, kan du med enkla medel skapa din egen musikvideo och hoppas på det bästa. Du behöver egentligen inte hundratals personer för att ro iland projektet, och inte heller en svindyr utrustning för att lyckas. Använd en systemkamera och en bra mjukvara för att sedan sprida videon på internet – då har du redan nått väldigt långt.

Vinklarna viktiga i en musikvideo

En musikvideo är oftast mer energisk och mer rörlig än en vanlig spelfilm. Dels för att bilderna ska följa musikens rytm och dels för att det finns betydligt mindre tid att berätta hela historien som man vill att musikvideon ska förtälja. Det betyder att du som kameraman ofta måste skapa många olika vinklar, att du tar närbilder, helbilder, halvbilder och olika improvisationsbilder som kan göra grädden på moset i hela videon. Det är viktigt att leka runt med kameran men samtidigt vara tålmodig och hålla sig till ett systematiskt arbetssätt en stor del av tiden.

Processen från A till Ö

När du gör en musikvideo på egen hand är det bra att följa olika moment. Börja alltid som i de flesta kreativa arbeten med att göra en moodboard eller storyboard där du samlar all typ av information, bilder och inspiration som kan vara bra att ha under själva skapandet. Det är den första biten till att organisera alltihop. Efter att du har samlat alla idéer på en board eller en vägg om du så föredrar, börjar du planeringen. Det är här du hittar lokal eller miljö, bestämmer dig för om du vill anlita ett produktionsbolag eller göra allt själv, skaffa utrustning och läsa på om hela förloppet. Sedan följer själva inspelningen. Den kan både gå snabbt och dra ut på tiden och det är bättre att räkna med några extra timmar eller dagar än att vara strikt med tidsåtgång. Ett tips är att ta gratiskurser online som lär dig om fallgropar och olika tips som kan lära dig mer.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

repose