Menu

Odla din fanbase

En av de viktigaste aspekterna av att vara musiker, i synnerhet en begynnande sådan som nyligen börjar spela offentligt, är att bygga upp en stark relation till sina fans. Det gäller att ta till alla medel för att stärka denna relation och se till att fansen får känna att de tillhör en exklusiv klubb som ger dem fördelar i livet. Banden som gör detta bäst, förutsatt att de gör bra musik och lyckas lokalisera rätt fans, kommer att komma långt. I denna artikel går vi helt kort igenom viktiga steg i denna process. Ett tips är att inte sitta och läsa för mycket och bli bedövad. Det är lätt att tro att man gör något konstruktivt när man sitter och läser om det. Hjärnan lurar en. Ofta är det bäst att bara tuta och köra.

Med det sagt är det viktigt att ni säljer merchandise som skivor, t-shirts, koppar o.s.v. på varje spelning. Ni får själva tänka ut vad som passar just er musik och stil bäst. Det är strategiskt att ta till vara ett värdefullt tillfälle att dels få in mer pengar, och dels få era fans att fungera som levande ambassadörer för ert band, när de använder saker med er logotyp på. Se till att ni tidigt skaffar er en logotyp. Den ska vara lätt att känna igen och den ska vara riktigt snygg, så att folk vill bära den så att det syns.

Det är också smart att använda er av internet och sociala medier så mycket det går. Se till att lägga tid på att administrera era olika kontaktkanaler. Det kan vara en bra idé att schemalägga tid för detta och låta detta ansvar rotera bland medlemmarna i bandet. Se till att ha profiler på alla de stora nätverken: Facebook, Instagram, Snapchat, Soundcloud, Spotify, Patreon och så vidare. En annan effektiv strategi är att skapa nyhetsbrev som ni sedan skickar ut. Samla email-adresser i samband med varje spelning och lotta sedan ut priser till dem som skrivit upp sig. Lägg tid på nyhetsbreven och ge mottagarna värde för sin tid.

Eftersom ni troligen inte kommer att ha en massa pengar att lägga på marknadsföring till en början är det klokt att undersöka möjligheten till olika former av egen marknadsföring som till exempel att lägga flygblad på bilar eller att själva trycka upp affischer där ni gör reklam för spelningar och skivsläpp. Instagram är inte helt dyrt att marknadsföra sig på så det testa det, men se till att ni har god kvalitet på reklammaterialet ni använder.

Det gäller att se alltihop som ett kul projekt. Musikskapande är så mycket mer än bara själva musiken. Det är en hel apparat runtomkring som ni måste lära er att älska.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *