Menu

Är rock’n’rollen på väg tillbaka med ny teknik?

Rock’n’rollen har fått sig en renässans. AC/DC:s comeback-album:https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/a/zglXM4/topplistorna-ac-dc-gar-rakt-in-som-etta har slagit igenom stort och visar att gammal hederlig rock’n’roll är långt ifrån utdöd. Kanske beror det delvis på en generell förändringsvind i musikvärlden. Status quon står under hot (då menar vi den latinska frasen och inte musikgruppen) från ny teknik som låter nya artister få mark, och etablerade artister som tagit en paus att komma tillbaka.

Produktion och distribution med ny musikteknik

De som vill ta steget till att kunna leva på sin musik har i princip alltid haft två primära utmaningar: produktion och distribution. Produktion har tidigare krävt stora resurser, studiotid och annat som är svårt att kunna lösa på egen hand. Den biten har blivit förenklad i och med smarta appar och ny mjuk- och hårdvara. Apparna kräver sällan de allra senaste mobilmodellerna, vilket gör att du istället kan beställa hem teknikdelar som får din mobil att bli som ny. Så länge man har en fungerande smartphone kan man alltså enkelt fixa vissa av de moment i musikproduktionen som för inte alls länge sedan ansågs vara omöjliga.

Distributionen har dock inte kommit lika långt – även om det så klart blivit mycket enklare att sprida sin musik via internet. Plattformar som supportat up-and-coming artister har till stor del inrymts av andra artister, vilket skapar en slags inre cirkel av ambitiösa artister. Bra och säkert inspirerande, men att nå ut till en bredare publik har fortfarande varit svårt.

Med det sagt, så har även distributionsbiten fått sig en extra push på senaste tiden. Appen Amuse är ett slags digitalt skivbolag för självständiga musiker som bara i år nått en omsättning på över 100 miljoner kronor. Den tidigare idén om att signa med ett skivbolag och sälja album är alltså inte längre enda vägen att gå. Du kan låta musiken tala för sig själv och se om den hittar sina anhängare på till exempel Amuse.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *