Menu

Hur får man ett skivkontrakt?

För många är drömmen om att få bli artist, att få stå på de stora scenerna eller att få sjunga i de legendariska studiorna, väldigt stor. Många skulle göra precis vad som helst, men var går egentligen gränsen? Det är ofta man hör historier om talangfulla sångare som på ren vilja och envishet lyckas övertala en skivbolagschef om att få spela in en singel. Men tiderna har ändrats en del under dom senaste åren. Skivförsäljningen är nu i princip obefintlig, och intäkterna från online försäljningen är inte i närheten av intäkterna från skivförsäljningen på exempelvis 90-talet.

Tuffa år för musikbranschen

Detta gör att skivbolagen har mycket mindre pengar att röra sig med. När skivbolagen för femton eller tjugo år sedan kunde chansa på den där envisa sångaren som knackade på dörren varje dag, sker det inte lika ofta nu för tiden. I takt med att skivförsäljningen gick ner och intäkterna minskade, var skivbolagen tvungna att hitta andra sätt att få intäkter. Ett sätt är det välkända tv-formatet Idol. Där får skivbolaget en artist med en färdig fanbas, fint paketerat som tv-underhållning. Men nu riktas skarp Kritik mot kontrakten i tv-programmet Idol . Där man menar att kontrakten som idolerna får skriva under är dåliga och deras lön är slavliknande.

Musikerförbundet hotar med strejk

En som stämmer in i kritiken är den förre jurymedlemmen Peter Swartling som menar att det är en pinsam historia för Tv4. Bakgrunden är att produktionsbolaget bakom Idol, Fremantle, själva väljer idolernas motpart, så som management och jurister, i förhandlingar med skivbolaget. Detta är helt unikt i musikbranschen och går inte att jämföra med några andra situationer i affärsvärlden. Musikerförbundet hotar nu med att ta ut Idolerna i strejk om inte Fremantle ändrar Idolernas kontrakt. Klart är i alla fall att musikbranschens arbetsklimat har ändrats under dom senaste åren och att vägen in har blivit smalare. Människor med artistdrömmar har en klart tuffare väg till sitt skivkontrakt nuförtiden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *